Färgens betydelse

0

 

När jag var liten, älskade jag att måla. Jag målade på fri hand och målade även i många målarböcker. Jag kom ihåg känslan av att färgerna gjorde allt så vackert.
En dag sa min mamma till mig så här. ” Du kan ej ha rött/orange/rosa ihop eller blått/grönt. De skär sig”.
Den meningen har följt mig genom livet, vilket har inneburit att jag ärvde mammas smak. Jag blandade aldrig de färgerna och såg jag att någon hade gjort det, så tänkte jag alltid på vad mamma hade sagt. För det var ju sanning!!!

För ca 1 månad sedan köpte jag nya kuddar till soffan och jag bara älskade dem. När jag hade haft dem ett tag, insåg jag att det var färger som enligt mamma ej gick ihop! För första gången i mitt liv, brydde jag mig ej om det. Jag insåg att jag hade själv valt att leva efter mammas värderingar. Hade ärvt den och hade också tillåtit mig till det. Idag ser jag mönstret.

Hur går det för dig? Lever du efter någon annans värdering? Jag upplever att jag har massor av andras och har trott att det är mina….

Visst påverkas vi av färger?! Orange till exempel, är en kreativ färg. Den blir jag alltid glad av.
Färger betyder mycket för oss människor. Det går mode i färger. Vissa år bara vitt överallt, vissa år färger. Själv växte jag upp på 70- talet och då var det färger, överallt. Mina föräldrar lyckades ha 5 färger i köket.  Det var orange, brunt, grönt, gult och brunsvart, jösses!!
Jag har alltid älskat färger efter det.
Den röda färgen har alltid stått mig nära, tills jag fick veta för 10 år sedan, att jag skulle vara försiktig med röda kläder o dyl om jag kände ilska och/eller var irriterad. Så jag tänker till en extra gång vilket humör jag är på innan jag väljer rött. Blir det för mkt rött då blir det ännu hetare inombords.

Har du någon erfarenhet av en speciell färg? Påverkas du?

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke